Waterside Drive Sports Hub

Back to projects

Location:
Walton-on-Thames
Sector:
Leisure and Sports

Waterside drive sports hub aims to provide modern, sustainable sports facilities for amateur clubs in Walton-on-Thames, Surrey, to encourage participation in sports as part of London’s sporting legacy.

The new sports hub will provide facilities for a football and athletics club, including an all weather athletics track, associated field athletics facilities, 3G artificial turf football pitches, grass training pitches, a playground, dog walking area, and car parking. The pavilion includes changing facilities, a fitness studio, medical room, and offices. At first floor there are flexible function rooms with a bar and kitchen, linked to an external terrace and raised spectator seating. The function rooms can be hired for events to provide a source of income and allow the clubs to become self sufficient.

The sports hub is located on Greenbelt land adjacent to the river Thames, which required a sensitive approach to materials and form. The canopy roof above spectator seating is formed of ETFE cushions, which are incredibly transparent and lightweight, and therefore allows the openness of the rural Greenbelt context to be preserved. White structural framing and timber cladding further compliment the riverside location.

To develop the project Marks Barfield Architects visited various sporting facilities to help develop the brief, and also consulted with various stakeholders, including the football and athletics clubs, local council, Sports England, the Football Foundation, and UK Athletics.

MBA worked alongside Colour UDL who were the Landscape Architects on the project.

 

Waterside drive sports hub aims to provide modern, sustainable sports facilities for amateur clubs in Walton-on-Thames, Surrey, to encourage participation in sports as part of London’s sporting legacy.

The new sports hub will provide facilities for a football and athletics club, including an all weather athletics track, associated field athletics facilities, 3G artificial turf football pitches, grass training pitches, a playground, dog walking area, and car parking. The pavilion includes changing facilities, a fitness studio, medical room, and offices. At first floor there are flexible function rooms with a bar and kitchen, linked to an external terrace and raised spectator seating. The function rooms can be hired for events to provide a source of income and allow the clubs to become self sufficient.

The sports hub is located on Greenbelt land adjacent to the river Thames, which required a sensitive approach to materials and form. The canopy roof above spectator seating is formed of ETFE cushions, which are incredibly transparent and lightweight, and therefore allows the openness of the rural Greenbelt context to be preserved. White structural framing and timber cladding further compliment the riverside location.

To develop the project Marks Barfield Architects visited various sporting facilities to help develop the brief, and also consulted with various stakeholders, including the football and athletics clubs, local council, Sports England, the Football Foundation, and UK Athletics.

MBA worked alongside Colour UDL who were the Landscape Architects on the project.

 

Read less