Clapham Gateway Public Realm

Back to projects

Location:
Clapham Old Town, London
Client:
London Borough of Lambeth
Sector:
Public Realm
Cost:
£2.8m

Team

  • Landscape Architect: Armstrong Bell Landscape Design
  • Urban Design: Urban Initiatives
  • Traffic Engineer: The Project Centre
  • Main Contractor: FM Conway
  • Funding: TFL and Lambeth Council

Awards

  • Civic Trust Awards, 2016 - Regional Finalist
  • New London Architecture Awards, 2015 - Public Space
  • London Planning Award, 2015 - Best New Public Space
  • Placemaking Awards, 2015 - Highly Commended for Design

The Old Town Regeneration Project aimed to create attractive, high-quality spaces and thoroughfares for this historic part of Clapham.

The Old Town is in the centre of historic Clapham and is at the heart of the conservation area. It is framed by the Georgian and Victorian buildings which line Old Town and The Pavement with the Polygon in the middle. The space opens up to Clapham Common to the South with its visual focus being the Holy Trinity Church.

This space has evolved in an ad hoc way over the last hundred years or so and has never been designed. The intensification of the area, the growth of traffic, buses and its many and disparate uses, has lead to a number of problems and conflicts which we are seeking to resolve. Also changing lifestyles mean that we are living outside more than we used to.

The project creates a new, high-quality, tranquil, urban piazza in Clapham Old Town reducing the dominance of traffic by removing the existing gyratory system, redesigning the bus stop and stand layout and reversing the percentage of road to pavement area (currently 65/35% to 35/65% ); effectively giving the area back to the pedestrian. It reclaims the public realm for public enjoyment – making an attractive space where people can meet, sit, play boules, pause or pass through. Marks Barfield Architects, together with Armstrong Bell Landscape Design proposed the planting of up to 80 new trees, providing year round interest, high quality York stone paving, free-draining fine rolled gravel, seating and the first installation of an MBA designed aluminium bronze drinking water fountain.

Read more

The new public space is defined by contained planting to the north and south, and has glimpses of the Common and Holy Trinity Church, while encouraging the visual connection to the active frontages along Clapham Common Northside. The strong line of Plane trees running along the Common side of Clapham Common North Side is continued down into the new public space to define its western edge and strengthen the link with the common. The planter at the northern end of the space is raised at one corner and contains Deschampsia grasses and multi- stemmed Amelanchier trees which filter views of the buses. The gravel area hosts a scattered plantation of Catalpa Nana trees which give shelter to numbers of individual chairs, lending an informal character to the space. The small scale of the trees reflects the domestic scale of the Polygon.

The scheme had the firm backing of local people. Extensive and lively local engagement and interaction over a period of more than a year and a half; influenced the design solution and culminated in a consultation run over the summer of 2012 involving 715 people. This confirmed 85% support for the scheme from local residents and businesses. Funding for the scheme came jointly from TfL and Lambeth Council.

An earlier phase of the Clapham Old Town Regeneration Project has already transformed nearby Venn Street from a traffic cluttered street into an urban oasis, free from cars and is now home to a regular street market, outdoor eating and relaxed enjoyment of the art house Cinema.

 

 

 

 

Read less

Sustainable and environmental features:

  • Indigenous Planting Scheme